Det närmar sig....

I går kom min mens, vilket innebär att min IVF-cykel har börjat kan man säga, på da 18 i cykeln ska jag börja spraya i näsan med något som heter Suprecur. Det finns olika nässprejer och vilken man får beror på.....tja.. jag vet faktiskt inte vad det beror på men läkarna skriver ut olika av orsaker som jag inte känner till.

Vad är då Suprecur? Jag saxar från FASS nedan:

Suprecur verkar genom att hämma äggstockarnas funktion, vilket leder till att produktionen av de kvinnliga könshormonerna östradiol och progesteron minskar. Endometrios, som beror på att livmoderslemhinna felaktigt finns utanför livmodern, stimuleras normalt av de kvinnliga könshormonerna östradiol och progesteron. Genom att Suprecur hämmar äggstockarna innebär behandlingen att också tillväxten av endometrios minskar. En annan effekt av att Suprecur hämmar äggstockarnas funktion är att mensen uteblir.

Vid provrörsbefruktning (in vitro-fertilisering) utnyttjas hämningen av äggstocksfunktionen för att undvika spontan ägglossning. När koncentrationen av östradiol har sjunkit till låg nivå inleds behandling med gonadotropin, ett hormon som stimulerar ägglossningen.

 

Alltså.. så ska man kort sagt stänga av mina egna hormoner för att jag inte ska ägglossa "som vanligt".

 

Och naturligtvis följer en hel del spännande biverkningar. Jag frågade läkaren och hon sa att jag kunde känna mig lite varm (vilket är bra för jag fryser tamigfan hela tiden) samt lite häftiga humösvägningar. "precis som vanligt då" replikerade Darling. Ser man i Fass finns det liiiiite fler biverkningar att förvänta sig.

 

Vanliga: Viktökning. Huvudvärk, yrsel, dåsighet, trötthet. Ökad eller minskad huvudbehåring. Hjärtklappning. Sömnrubbningar, nervositet. Nedstämdhet. Värmekänsla i huden, svettningar, minskad sexlust. Minskning av bentätheten. Illamående, kräkningar, diarré, förstoppning. Torr hud, akne, hudutslag. Irritation av nässlemhinnan. Lukt- och smakförändring. Näsblod. Smärta i buken, ryggen, armar, ben och leder. Muskelstelhet i axel. Menstruationsliknande blödning, torrhet i slidan, underlivsflytningar, äggstockscystor (sjuklig blåsbildning i äggstock). Bröstömhet med förändring av bröstens storlek. Smärta vid samlag.

 

och det var bara de vanligaste.. det förekommer även depression och gud vet vad.... så jösses säger jag bara...

 

Läser runt och börjar bli lite fundersam, på de allra flesta ställen står det att man ska spreja i varje näsborre 4 ggr/dag, men jag har bara fått 3 ggr/dag på mina instruktioner, måste fråga när jag ringer barnmorskan i veckan.

Man tar alltså nässprej för att "Nedreglera" sig som man så fint säger. Sen ska jag få min mens eller iaf en mensliknande blödning på dag 25-26 som vanligt och kommer inte den måste jag åka in till KK och ta ett blodprov för att undersöka varför mensen inte kommer. Det KAN ju vara så att man har lyckats bli gravid "på naturlig väg" (hur naturligt det nu är med koppar o sprutor till höger o vänster).

 

När sen mensen kommer ska jag dra ner på nässprejandet och bara spreja i ena näsborren (hur väljer man vilken och varför??) samtidigt som jag ska börja sticka mig själv...ta sprutor....

 

Före det ska jag hinna gå på "sprutskola" hos en barnmorska....sprutskola....jag är lite pervers men jag ser något HELT annat framför mig än kanyler och nålar och föreslog att Darling skulle gå i stället ha ha ha

 

 


OJ..vad jag har glömt..

...att blogga.. Har varit mycket runt mig..

För en dryg vecka sedan var vi på Sahlgrenska för ett "Nybesök på reproduktionen"...jag var jättenervös men fick ingen negativ kommentar om min vikt, tvärtom så tyckte läkaren att jag ska ta det lugnt med viktminskning nu, visst är det BRA om jag går ner- men jag ska inte fokusera för mycket på det.

Gjorde ÄNNU en gynundersökning med vaginalt ultraljud, känner min kropp rätt så bra på insidan nu kan jag säga *S*

Och sen ett besök inne hos barnmorskan för att få information om medicineringen.

Denna cykeln hanns det inte med att börja för de hade fullt, men efter nästa mens ska vi sätta i gång med att konsumera den OERHÖRT dyra medicinen.

PÅ dag 18 börjar jag med en nässprej tre gånger om dagen, en spray i varje näsborre. Nässprejen kan jag tala om kostade 949 kronor så det är dyra droppar må jag säga.

Vad har den för effekt då? Jo den ska tydligen "stänga av" mina egna hormoner så att jag går in ett "klimakterieliknande tillstånd"...låter ju lattjo.
Sen ska mensen komma då på dag 25 (eftersom min cykel är just 25 dagar) och då ska jag gå ner i sprejandet till att bara spreja i EN näsborre tre gånger om dagen, sen ska jag även börja att ge mig själv sprutor.....

En spruta i "pennformat" väldigt lik dem som diabetiker har till sitt insulin. En gång om dagen rakt in i fläsket på magen...TJOFF bara... kan ju bli roligt med tanke på min sprutfobi.

Sen ska det tas blodprov och göras kontroller en tid framöver tills det är dags att droga sig med morfin och lägga upp sig i gynstolen för vad som kallas "äggplock".

Lär göra ont har jag hört............

Äggen ska sen befruktas. En traditionell IVF görs så att man lägger äggen i petriskålar och tillsätter spermier och så får de tu mötas, vi ska göra en sk ICSI vilket innebär kort fattat att man injicerar spermien i ägget så att man hjälper till att befrukta. Sen får det ligga o växa till sig och förhoppningsvis delar sig cellerna som de ska och man har flera fina embryon 2-3 dagar senare. Man planterar vanligtvis in ETT - resten fryser man ner och kan sen tina upp för att inplantera senare.

Tja.. det är min framtid framöver......

RSS 2.0