autonom dysreflexi

Jag tänkte bara berätta lite om en grej som försvårar lite för oss och andra med ryggmärgskada i relationen att ha sex.

Det finns något som heter "Autonom Dysreflexi" och det är tydligen ganska obehagligt. Har ju inte själv ryggmärgsskada så för mig är det omöjligt att förklara hur det känns, men första gången jag och Darling lyckades få honom att ejakulera inträdde detta. Han hade aldrig tidigare varit med om det, men så hade ingen annan heller lyckats få honom att komma tidigare.

Blicken jag fick av honom var hemsk.. han såg verkligen ut som att han höll på att dö, och det var känslan han beskrev också. En fruktansvärd huvudvärk utlöstes och den satt i under några dagar faktiskt.

Detta gjorde också troligtvis att han blev betydligt återhållsam med sexet under en lång period.
Vi visste inte då vad det var eller varför det skedde men genom vår kontakt med sexualrådgivaren på spianliskliniken har vi fått veta vad det var och det är ju än mer skrämmande när man vet att det faktiskt kunde varit livshotande.

Jag kopierar lite från:http://www.coloplast.se/UrologyAndContinenceCare/urologiinkontinens/Livsstil/Pages/LifestyleSCI.aspx

Autonom Dysreflexi - även kallat Hyperreflexi - är en allvarlig komplikation som kan påverka personer med ryggmärgsskada. Det förekommer när en person med en ryggmärgsskada placerad ovanför T5-T6* får extremt högt blodtryck på grund av överaktivitet i det autonoma nervsystemet. Detta kan vara livshotande.

De vanligast symptomen för autonom dysreflexi är svettningar, dunkande huvudvärk, en pirrande känsla i ansikte och nacke, fläckig hud runt nacken och gåshud. Antalet symptom och dess allvarlighetsgrad kan variera, men om man inte behandlar det kan extrema fall leda till en stroke och dödsfall.

* Talar om var någonstans i ryggraden skadan sitter, hos Darling sitter skadan i T4,T5 och T6 (om jag inte minns helt fel) Det innebär att skadan är ganska högt placerad (typ brösthöjd) men att armarna fortfarande fungerar, ju lägre siffra dessto högre upp sitter skadan

När mannen får orgasm med ejakulering stiger blodtrycket och ofta kan de inte styra det. Ejakulering styrs i mångt och mycket av det autonoma nervsystemet.
Det autonoma omfattar alla delar av nervsystemet som inte hör till hjärna eller ryggmärg. Det består av nervtrådar ute i kroppen som förmedlar signaler till och från det centrala nervsystemet, CNS, och som tillsammans med detta bildar nervsystemet hos ryggradsdjuren och särskilt däggdjuren.


Det var lite kortfattat fakta om det hela....


SÅ alltså.. ska man göra bebis är det inte bara in-ut som gäller utan i en situation som våran måste man först lyckas prestera fram några droppar, som då ska innehålla spermier som är livsdugliga (vilket är vanligt att de inte är eller iaf att de är slöa eftersom det blir varmt då en ryggmärgsskadad man oftast sitter ner hela tiden) utan man ska även hålla koll så att blodtrycket inte stiger och man riskerar att ta död på sin partner.....

Vem har sagt att det är lätt att göra bebis????

Men vi har iaf väldigt roligt när vi försöker, skrattet ligger alltid nära och vi ser humorn i det mesta..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0